fbpx

Fengshui sisustuksessa – Olohuone

Fengshui on perinteisestä kiinalaisesta traditiosta ammentava sisustusfilosofia, joka perustuu energioiden, muotojen ja materiaalien harmoniaan. Tämä teksti aloittaa blogissamme sarjan, jossa avataan fengshuin perusperiaatteita kodin eri tiloissa, ensimmäisenä on vuorossa olohuone. Kokonaisvaltainen fengshui-analyysi tehdään aina kodin pohjapiirustus, sijainti ja sen asukkaat huomioiden, ja tässä artikkelisarjassa käymme yleistasoisesti eri huonetiloihin sovellettavia periaatteita fenshui-sisustuksessa.

Olohuone on kodin huoneista se, jonne yleensä viemme vieraat. Olohuonetta sisustaessa onkin tärkeää miettiä, mitä haluamme viestiä ulospäin. Olohuone on myös se paikka, jossa esittelemme kauneinta omaisuuttamme, ja siksi kannattaakin tarkastella olohuonetta tilana hieman tarkemmin.

Olohuoneen sisustus onkin parhaimmillaan persoonallinen ja kaikki asukkaat huomioiva: olohuone edustaa koko perhettä. Fengshuin näkökulmasta tilaa tulisi tarkastella seuraavin menetelmin:

  1. Seiso oviaukossa. Huomioi, mihin katseesi kiinnittyy ensimmäisenä. Usein televisio on olohuoneen parhaalla paikalla. Voisiko se olla jossain muualla, ehkä vähän sivumalla? Näin vapauttaisimme tilaa sosiaaliselle kanssakäymiselle.
  2. Huomio viisi elementtiä: tuli, vesi, maa, metalli ja puu. Paitsi suoraan materiaalit, eri elementtejä edustavat myös värit ja muodot. (Tuli: kukka, punainen, kolmio. Vesi: sininen, aaltoileva. Maa: terrakotta esineet, oranssi, ruskea neliö. Metalli: harmaa, pyöreä. Puu: vihreä, kasvi, raita jne). Onko elementit tasapainossa, vai onko jokin elementti hallitsevammassa asemassa? Usein tulisijat ovat olohuoneessa. Aikojen alusta tuli onkin ollut elämänvoiman symboli.
  3. Tarkastele pehmeyden ja kovuuden harmoniaa: ovatko jin ja jang tasapainossa? Jin edustaa pehmeyttä, rauhallisuutta, ja usein hämäryyttä. Liiallinen jin saa kuitenkin tilan tuntumaan elottomalta. Jang puolestaan on aktiivisuutta, kovuutta ja valoisuutta. Liiallinen jang tekee tilasta stressaavan.
  4. Ota kompassi. Tarkista, mihin baguan alueeseen olohuone kuuluu: etelä: maine, pohjoinen: ura, itä: suku, länsi: luovuus, koillinen: viisaus, kaakko: vauraus, lounas: läheiset ihmissuhteet, luode: ystävät. Bagua antaa vinkkejä kuinka tehostaa vallitsevaa elementtiä. Olohuone on usein hyvä paikka perhe- ja sukukuville.

Tarkasteltuasi olohuonetilaa kriittisesti fengshuin näkökulmasta, voit tehdä muutoksia harmonian saavuttamiseksi. Jos tarkastelusi perusteella joku elementti on yliedustettuna tilassa joko materiaalin, värin tai muotojen perusteella, ehkä olet jo huomannut tilan tuntuvan tunkkaiselta tai epäkutsuvalta. Lisäämällä materiaalien, värien ja muotojen harmoniaa, voit muuttaa tilantuntua toisenlaiseksi. Lisäksi kannattaa huomioida seuraavat perusperiaatteet:

  • Älä kalusta ahtaasti – jätä tilaa liikkumiselle. Sohva täynnä tyynyjä viestii, etteivät vieraat ole tervetulleita istumaan. Aseta sohva ja nojatuolit niin että tausta on “turvattu”, eli niin että selän takana on seinä tai muu turvaa tuova elementti.
  • Fengshui perustuu chi-energian virtaamiseen. Chi-energia on jatkuvassa liikkeessä, ja sen suuntaan voidaan vaikuttaa erilaisin elementein. Olohuoneessa on hyvä olla kristallivalaisin, sillä se on erinomainen chi-enerian vahvistaja. Laadukkaita kristallivalaisimia löydät tästä: https://sisustusvitriini.fi/product-category/kristallivalaisimet/
  • Tarkastele vielä yksityiskohtia. Lehtipinot ja liialliset pienesineet kannattaa minimoida, sillä liialliset tavaramäärät viestivät pysähtyneisyydestä ja menneessä ajassa elämisestä.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta ajatuksia. Koulutettu fengshui-konsutti on apunasi yksityiskohtaisempaa fengshui-analyysia varten. Ota yhteyttä!