fbpx

Fengshui sisustuksessa – Makuuhuone

Fengshui on perinteisestä kiinalaisesta traditiosta ammentava sisustusfilosofia, joka perustuu energioiden, muotojen ja materiaalien harmoniaan. Tämä teksti jatkaa blogissamme sarjaa, jossa käsittelemme fengshuin perusperiaatteita kodin eri tiloissa, tässä tekstissä vuorossa on makuuhuone. Kokonaisvaltainen fengshui-analyysi tehdään aina kodin pohjapiirustus, sijainti ja sen asukkaat huomioiden, ja tässä artikkelisarjassa käymme yleistasoisesti eri huonetiloihin sovellettavia periaatteita fengshui-sisustuksessa.

Makuuhuoneessa lepäämme ja nukumme. Levossa kehollamme on mahdollisuus ja rauha tasaantua päivän rasituksista. Jos uni ei ole sikeää ja hyvää, se verottaa terveyttämme. Kaksi tärkeintä tekijää hyvän, elvyttävän levon aikaansaamiseksi ovat nk. kapteenin paikka nukkuessa, sekä jinmäinen, eli levollinen, pehmeä ja rauhallinen ympäristö. Kun sänky on asetettu niin, että sängyn pääty on seinää vasten ja sängyssä maaten pystyy näkemään mitä ympärillä tapahtuu, on mahdollista nukkua rauhassa.

Kaikki makuuhuonetilat eivät mahdollista sängyn ideaalia sijoittelua, mutta silloinkin kannattaa tehdä parhaansa suojaisen nukkumapaikan saamiseksi. Hyvin tavallista on, että sängyn joutuu asettamaan oven ja ikkunan väliin. Tällaisessa tilanteessa on suositeltavaa laittaa makuuhuoneeseen paksut, mahdollisesti vuoritetut verhot “suojaamaan selustaa”: on tärkeää, että sinulla on turvallinen tunne kun nukut. Kaikkein huonoin sängyn sijainti on pää ovelle päin. Sängyssä tulee ehdottomasti olla pääty: sängynpääty antaa tukea ja turvaa unen aikana.

Nukkuessamme tarvitsemme jinmäisen, rauhallisen ympäristön. Harmoniset värit ja kalusteet ovat suositeltavia. Yleisilme on levollinen, kun sisustus on yksinkertainen ja yhtenäinen. Kasvit eivät ole suositeltavia makuuhuoneessa, sillä ne symboloivat kasvun energiaa eivätkä lepoa: ne vievät happea yöllä ja antavat happea päivällä. Kirjakasa tai paperipino yöpöydällä muistuttaa alitajuntaisesti keskeneräisistä projekteista ja tekemättömistä töistä: on suositeltava pitää esillä vain yksi kirja tai lehti kulloinkin. Jos kirjahylly tai työpöytä ei mahdu muualle kuin makuuhuoneeseen, on se syytä pitää aina järjestyksessä. Kaikenlainen sotku vaikuttaa alitajuntaan ja häiritsee unen rauhaa. Mitä vähemmän sähköllä toimivia esineitä makuuhuoneessa on, sen parempi. Yölamppu on parempi sijoittaa yöpöydälle tai sen päälle, kuin pään päälle seinään tai kattoon. Valaisimen on syytä olla pienehkö ja valoteholtaan riittävä mutta ei aggressiivinen. Makuuhuoneessa ei tulisi olla peiliä eikä heijastavia pintoja, jotka heijastavat päivän aktiviteetit uniin.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta ajatuksia. Koulutettu fengshui-konsutti on apunasi yksityiskohtaisempaa fengshui-analyysia varten. Ota yhteyttä!