fbpx

10 olennaista vinkkiä oman kodin sisustamiseen helposti

Kuinka sisustaa koti? Tämä on yksi peruskysymyksistä, joka koskettaa oikeastaan kaikkia.
Kodin sisustaminen on jännittävä tehtävä, jonka avulla voit ilmaista henkilökohtaista tyyliäsi ja luoda tilan, jota rakastat. Tässä on kymmenen vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon kun aloitat kodin sisustamisen.

1. Ikkunanäkymä: Ikkunoista avautuva näkymä voi vaikuttaa merkittävästi huoneen tunnelmaan. Jos sinulla on upea näkymä, mieti, miten kehystät ja korostat sitä. Minimaaliset ikkunoiden koristelut ja huonekalut, jotka on järjestetty siten, että ne keskittyvät näkymään, voivat auttaa. Jos näkymä ei ole ihanteellinen, harkitse keinoja, joilla huomio saadaan harhautettua, esimerkiksi luomalla huoneeseen keskipiste tai käyttämällä koristeellisia ikkunakoristeita.

2.  Ensivaikutelma: Mieti, millaisen ensivaikutelman haluat antaa, kun joku astuu huoneeseen. Onko tilassa jokin keskipiste, joka vetää katseet puoleensa? Onko huone kutsuva? Näihin tekijöihin voidaan vaikuttaa huonekalujen sijoittelulla, värivalinnoilla ja valaistuksella. 

Kuva Spacejoy on Unsplash

3. Valaistus: Erilaiset valonlähteet voivat luoda huoneeseen syvyyttä ja tunnelmaa. Harkitse yleis-, työ- ja korostusvalaistuksen yhdistelmää. Etsi myös luovia tapoja päästää luonnonvaloa tilaan. Lue lisää huoneiden valaistuksesta tästä blogistamme.

4. Seinätaiteen asettelu: Kun ripustat taideteoksia, yleinen sääntö on sijoittaa taideteoksen keskipiste silmien tasolle, noin 150 cm:n korkeudelle lattiasta. Myös asiayhteydellä on kuitenkin merkitystä – esimerkiksi ruokasalissa taide voidaan sijoittaa alemmaksi, koska ihmiset istuvat tuoleilla. Toisaalta ylellisen korkean huoneen tilaa voi korostaa pystysuorilla, suurilla maalauksilla jotka kurottuvat paljonkin katseen yläpuolelle mutta alareuna on alempana.

5. Värimaailmat: Sitoutuminen lämpimään tai viileään väripalettiin voi auttaa yhtenäistämään tilaa. On myös tärkeää testata uusia maalisävyjä ennen täydellistä sitoutumista. Käytä esimerkiksi pieniä maalinäytteitä testataksesi miltä valitsemasi väri oikeasti näyttää juuri sinun kodissasi ja luonnonvalossa joka siihen lankeaa.

Mieti, haluatko oikeasti sen dramaattisen punaisen makuuhuoneen seinälle, vai sopisiko tilaan paremmin yhtenäinen rauhoittava värimaailma. Entä kylpyhuone, onko elementtien kuten laattojen ja pyyhkeiden, peilien kehyksien ja koukkujen välillä harmoniaa?

Kuva Chastity Cortijo on Unsplash

6. Huonekalujen sijoittelu: Vastusta halua työntää kaikki huonekalut seiniä vasten. Tämä on usein yleisin virhe sisustuksessa.

Ota sen sijaan huomioon kulkuväylät ja eri toimintojen alueet, kun järjestät huonekaluja. Jaa tilaasi tekemällä kokonaisuuksia, vaikka keittiösi ja olohuoneesi olisi yhtä tilaa, jaa tilaa huonekalujen sijoittelulla sekä matoilla. Huonekalujen ei myöskään tarvitse aina sopia yhteen – eri tyylien sekoittaminen voi tehdä tilasta mielenkiintoisemman ja toimivamman.

Oikea matto luo tunnelmaa, on mukava jalkojen alla ja kestää aikaa.

7. Tekstiilit: Eri tekstuurien sekoittaminen ja yhdistäminen huoneessa voi lisätä syvyyttä ja visuaalista mielenkiintoa. Tämä voi tarkoittaa metallien sekoittamista, erilaisten kankaiden sisällyttämistä tai vaikka verhojen kerrostamista. Harkitse myös vastapareja – pehmeän villan pariksi istuu hyvin esimerkiksi rouheutta tuova kivi tasoissa tai pöydässä.

8. Tilan käyttö: Mieti, miten haluat käyttää tilaa. Ole rehellinen sen suhteen, mitä tarvitset siltä, ja valitse kappaleita, jotka palvelevat tätä tarkoitusta. Valitse esimerkiksi kappaleita, jotka voivat olla monitehtäväisiä ja lisätä toiminnallisuutta.

Matot jotka soveltuvat niin terassille kuin sisällekin lisäävät niiden käyttöarvoa.

9. Henkilökohtainen kosketus: Henkilökohtaisten elementtien lisääminen voi saada tilan tuntumaan ainutlaatuiselta ja omalta. Tämä voi tarkoittaa kokoelmien näyttämistä, tunnepitoisten esineiden sisällyttämistä tai jopa tilasi omituisuuksien ja puutteiden hyväksymistä, mikä lisää luonnetta. Asunnon ei tarvitse näyttää suoraan sisustuslehdestä napatulta – persoona saa paistaa läpi!

10. Älä kiirehdi: Sisusta omaan tahtiisi. Älä kiirehdi päätöksiä ja anna itsellesi aikaa tottua uusiin sisustuselementteihin. Varaa aikaa, ja jos mahdollista, laita rahaa sivuun niitä huonekaluja varten jotka haluat hankkia – laatutuotteet jotka kestävät aikaa ja trendejä, ovat parempi valinta kuin nopeasti ostettu hetken mielijohde. Muista, että kotisi heijastaa sinua – varmista, että se on tila, jota rakastat.

Kodin sisustaminen voi olla matka, joten ole kärsivällinen ja nauti prosessista. Pidä nämä vinkit mielessäsi, niin luot tilan, joka on paitsi tyylikäs ja yhtenäinen myös aito heijastus henkilökohtaisesta tyylistäsi ja maustasi.