fbpx

Kuinka valaista asunto

Valaistuksella voi olla ratkaiseva merkitys huoneen tunnelman luomisessa ja sen esteettisyyden lisäämisessä. Seuraavassa on pari esimerkkiä siitä, miten valaistusta voidaan käyttää tehokkaasti esimerkiksi olohuoneessa.

Valaistus kerroksittain

Erilaisten valonlähteiden kerrostamisella voidaan luoda hyvin valaistu ja monipuolinen tila. Näin se onnistuu:

Tunnelmavalaistus: Aloita ympäröivällä valonlähteellä, joka antaa huoneelle yleisvalaistuksen. Tämä saavutetaan usein kattovalaisimilla, kattokruunuilla tai upotetuilla valaisimilla.

Tehtävävalaistus: Kohdennettu valaistus tiettyjä toimintoja, kuten lukemista, varten. Tämä voidaan toteuttaa pöytä- tai lattiavalaisimilla, jotka on sijoitettu istuinalueiden tai lukunurkkausten läheisyyteen.

Kuva: Reinaldo Kevin on Unsplash

Aksenttivalaistus: Lisää korostusvalaistusta korostamaan huoneen erityispiirteitä, kuten taideteoksia, arkkitehtonisia yksityiskohtia tai kirjahyllyjä. Kiskovalaistus, tauluvalaisimet tai seinään kiinnitettävät valaisimet sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.

Tämä lähestymistapa luo monikerroksisen ja dynaamisen valaistussuunnittelun, joka tarjoaa joustavuutta eri toimintoihin ja vuorokaudenaikoihin.

Luonnonvalon ja heijastavien pintojen käyttö


Tässä skenaariossa olohuoneessa on suuret ikkunat, joiden ansiosta tilaan tulvii runsaasti luonnonvaloa päivän aikana. Tämä luo valoisan ja kutsuvan ilmapiirin ja voi myös auttaa säästämään energiaa.

Maksimoi luonnonvalon vaikutus:

Ikkunoiden somistaminen: Valitse kevyet, läpikuultavat verhot tai kaihtimet, joita on helppo säätää huoneeseen tulevan valon määrän säätelemiseksi.

Heijastavat pinnat: Käytä heijastavia pintoja, kuten peilejä, lasipöytiä tai kiiltäviksi viimeisteltyjä huonekaluja. Nämä elementit voivat heijastaa luonnonvaloa ympäri huonetta, jolloin se näyttää kirkkaammalta ja suuremmalta.

Iltaisin strategisesti sijoitettujen lattiavalaisimien tai pöytävalaisimien lisävalaistus voi pitää huoneen hyvin valaistuna ja varmistaa, että se pysyy kutsuvana ja toimivana auringonlaskun jälkeen.

Muista, että tehokkaan valaistussuunnittelun tavoitteena on luoda tila, joka ei ole vain esteettisesti miellyttävä vaan myös mukava ja toimiva käyttötarkoituksensa kannalta.