fbpx

Matto-opas – minkälainen matto sinun tulisi valita olohuoneeseen?

villamaton puhdistus

Kun kyse on sisustuksesta, yksi ratkaisevimmista elementeistä, jotka voivat muuttaa olohuoneen ulkoasun ja tunnelman, on oikean kokoisen maton valinta. Hyvin valittu matto voi sitoa koko huoneen yhteen ja lisätä lämpöä, mukavuutta sekä tyyliä.

Minkä kokoinen maton pitäisi olla?

Ensimmäinen ja tärkein seikka mattoa valittaessa on sen koko. Yleinen virhe, joka usein tehdään, on liian pienen maton valitseminen olohuoneeseen, mikä johtaa epätasapainoiseen ja irralliseen ulkonäköön. Maton tulisi olla sohvaa suurempi ja ulottua vähintään 10 cm sohvan reunoja pidemmälle. Näin varmistetaan, että matto kattaa koko oleskelualueen ja luo yhtenäisen ja kutsuvan tunnelman.

Jos sinulla on divaanisohva, maton tulisi ulottua myös sen yli. Tämä maton ja vuodesohvan yhdistäminen parantaa visuaalista houkuttelevuutta ja luo saumattoman siirtymän istuma- ja oleskelualueiden välille.

Värikäs villamatto


Pyöreiden mattojen välttäminen, tai sitten ei

Vaikka pyöreät matot saattavat vaikuttaa houkuttelevilta ainutlaatuisen muotonsa vuoksi, niitä ei yleensä suositella olohuoneisiin. Suorakulmaiset tai neliönmuotoiset matot sopivat parhaiten tähän tilaan, sillä ne sopivat hyvin yhteen olohuoneen kalusteiden suorien linjojen ja kulmien kanssa. Suorakulmaisen maton suorat reunat auttavat määrittelemään istuma-alueen tehokkaammin, mikä edistää harmonista asettelua. Toisaalta, joskus tila toimii paremmin, ja tuo persoonallisuutta kehiin juuri sääntöjä rikkomalla. Pidä kuitenkin huoli, että pyöreä matto on tarpeeksi iso, eikä jää yksinäiseksi täpläksi lattialle. Tällöin kokonaisuus voi hajota, ja näyttää irralliselta.

pyöreä matto villamatto retro värikäs geometrinen sisustusstudio Vitriini


Optimaalinen sijoittelu tasapainoisen ulkoasun aikaansaamiseksi

Maton sijoittelu on toinen ratkaiseva näkökohta, joka on otettava huomioon. Matto tulisi sijoittaa vähintään 20 cm:n päähän seinistä. Tämä sijoittelu luo huoneeseen visuaalisen kehyksen, joka saa olohuoneen tuntumaan keskitetyltä ja strukturoidulta. 20 cm:n etäisyys seinistä antaa myös lattian näkyä, mikä lisää kokonaisuuteen syvyyttä ja ulottuvuutta.

Villamatto värikäs


Oikean materiaalin valitseminen

Perheissä, joissa on lapsia tai lemmikkieläimiä, materiaalin valinnasta tulee olennaisen tärkeää maton kestävyyden ja pitkäikäisyyden varmistamiseksi. Tällaisissa tilanteissa suositellaan paksumpia materiaaleja, kuten villaa tai korkealaatuisia synteettisiä kuituja. Nämä materiaalit kestävät paremmin kulutusta, jolloin matto pysyy paikoillaan myös aktiivisen jalankulun tai leikkivien lemmikkien kanssa. Lisäksi paksummat materiaalit tarjoavat miellyttävämmän ja pehmeämmän pinnan istumista tai kävelyä varten. Erinomainen valinta esimerkiksi eteiseen, takapihan oven eteen sisäpuolelle ja lastenhuoneeseen voikin olla matto, joka on tarkoituksellisesti kehitetty sekä ulko- että sisämatoksi.


Asiantuntijan neuvojen hakeminen

Vaikka tämä opas tarjoaa arvokkaita näkemyksiä, jotka auttavat sinua valitsemaan täydellisen maton olohuoneeseesi, avun hakeminen erikoisliikkeistä tai sisustussuunnittelijoilta voi olla suunnattoman hyödyllistä oikean valinnan tekemisessä. Voit aina ottaa yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse tai Facebookissa ja Instagramissa, ja esittää kysymyksiä jos harkitset maton ostoa verkkokaupastamme.

Oikean kokoisen maton valitseminen olohuoneeseen on olennainen osa sisustusta, jota ei pidä unohtaa. Noudattamalla näitä yksinkertaisia vinkkejä voit varmistaa, että matto täydentää huonekalujasi, parantaa kokonaisestetiikkaa ja luo viihtyisän ilmapiirin. Muista keskittyä kokoon, vältä pyöreitä mattoja olohuoneessa, sijoita matto strategisesti ja valitse materiaaleja, jotka sopivat elämäntyyliisi. Pitämällä nämä seikat mielessäsi voit muuttaa olohuoneesi tyylikkääksi ja kutsuvaksi tilaksi, joka kuvastaa henkilökohtaista makuasi ja lisää kotisi arvoa.