fbpx

Verhotangon asennuskorkeus vaikuttaa tilan tuntuun

Verhotanko, laadukas ja viimeistelty Sisustusstudio Vitiini Interstill

Suomessa suuri osa vuodesta on vähävaloista aikaa, ja siksi sisustuksen ja viihtyvyyden kannalta on hyvin merkityksellistä, miten verhotangot ja verhot asemoituvat suhteessa ikkunaan ja koko huoneen mittasuhteisiin. Tilan saa helposti tuntumaan ääriään pienemmältä, jos verhotanko on juuri ja juuri ikkunan levyinen, jättäen verhot auki ollessaankin valoaukon peitoksi. Tilan korkeuden tunnetta rajoittaa puolestaan tangon asentaminen lähelle ikkunan yläreunaa.

Verhoratkaisuja mietittäessä on oleellista huomioida, onko verhojen käyttötarkoitus näkösuojan tarjoaminen ja/tai tilan pimentäminen, vai lähinnä sisustuksellinen. Usein esimerkiksi olohuoneessa sivuverhoja ei koskaan vedetä ikkunan eteen, ja toisaalta makuuhuoneissa erilliset säle- tai rullaverhot voivat olla käytettävyydeltään toimivin ratkaisu tilan pimentämiseen. Tällöin sivuverhojen ei välttämättä täydy ulottua koko valoaukon leveydelle, ja toisaalta ne voivat olla reilusti seinän päällä valoaukkoa reunustamassa ennemmin kuin sitä peittämässä.

Koska jokainen tila on erilainen, tarkkoja mitoitusohjeita verhon asennuskorkeudelle ei voi antaa, vaan jokainen tila kannattaisi miettiä sen valoisuuden ja avaruuden kautta. Verhotangon asennuskorkeuden viitteellisenä ohjeena voidaan pitää ikkunan yläreunan ja laipion puoltaväliä, tällä tavalla saadaan huoneeseen korkeuden tuntua. Tangon pituutta määrittäessä kannattaa pitää lähtökohtana se, että verho tulisi olemaan seinän ja ikkunapokan päällä, ei lasiaukon. Tällä tavalla ei estetä valon pääsyä tilaan, ja ikkuna saadaan näyttämään laajemmalta.

Sivuverhon pituutta määritettäessä parhaiten tilan tuntua lisäävä vaihtoehto on mitoittaa pitkät, noin 3 cm lattiasta ulottuvat verhot. Tässä kuitenkin täytyy ottaa huomioon myös kankaan laatu, ja sen mahdollinen viruminen. Verhokankaalla on myös suuri merkitys tilan akustiikkaan, ja kankaan laadun lisäksi siihen vaikuttaa erityisesti kankaan määrä. Akustiikkaa pystyy kuitenkin parantamaan monella muullakin tekijällä, ja usein verhottomuus saattaa ollakin tyylikkäämpi ratkaisu kuin niukasta kankaasta tehdyt paneeliverhot tai verhokapat.

Hyvä verhotanko on ulkonäöltään viimeistelty, ja materiaaliltaan väsymätön. Laadukkaasta materiaalista valmistetun tangon kiinnikkeitä ei tarvita ylen määrin, ja kiinnikkeiden ruuvit jäävät pois näkyvistä. Verhotangot rajaavat ikkunan aivan kuten kulmakarvat kehystävät kasvot, siksi kannattaakin panostaa verhotankoihin, jotka viimeistelevät sisustuksen ja luovat viihtyisän ja valoisan tilan.

Verhotanko, mittojen mukaan