fbpx

Valaistus – ei ollenkaan läpihuutojuttu

Sisustusstudio Vitriini Titania

Tilan tunnelma riippuu monesta tekijästä, mutta valaistus ei ole niistä ollenkaan vähäpätöisin. Valon määrä, sen väri ja valonlähteiden sijoittelu vaikuttavat merkittävästi tilan käytettävyyteen ja siihen, miten koemme tilan ja kuinka siinä toimimme. Upeasti sisustettu tila voi tuoda mieleen varaston, jos tila on valaistu kattoon asennetuilla loisteputkilla. Toisaalta, hienoimmallakaan design-valaisimella ei ole käyttäjälleen arvoa, jos valaisimen tuottama valon määrä ei riitä lehden lukemiseen.

Toimivuuden ja estetiikan välisen tasapainon löytäminen valaistuksessa edellyttää sen tarkkaa suunnittelua mieluiten jo tilasuunnittelun alkuvaiheessa. Yksityiskohtainen valaisimen valinta voi tapahtua projektin loppupuolella, mutta valaisimen tyyppi ja käyttötarkoitus on hyvä määritellä jo ennen rakennus- tai remontointiprojektin aloitusta yhdessä sähkösuunnittelijan kanssa. Suunnitteluvaiheessa on tärkeää miettiä niin seinäkatkaisijoiden paikka ja pistorasioiden määrä, samoin valaistuksen himmennettävyys ja valonlähteiden siirreltävyys.

Yksinkertaistettuna jokaisessa tilassa tarvitaan yleisvaloa, työpistevaloa ja sisustuksellista aksenttista valoa. Yleisvalon perinteinen esimerkki on huoneen keskivaiheille sijoitettu kattovalaisin, mutta varsinkin nykyinen valaistustekniikka sallii saman valonmäärän tuottamisen myös luovemmin esimerkiksi hajauttamalla se eri puolelle huonetta erilaisin ylös-, alas- ja kohdevaloin. Työpistevalaistus sen sijaan on kirkasta ja kohdennettua. Sen on myös hyvä olla säädettävää niin valonlähteen sijainnin kuin voimakkuudenkin suhteen. Sisustuksellinen kohdevalaistus sen sijaan korostaa sisustuksen yksityiskohtia, sen ei ole tarkoitus toimia tilan ensisijaisena valonlähteenä, eikä se saa olla voimakkuudeltaan häiritsevää.

Valaistus on myös merkittävä turvallisuustekijä. Eteisten, porras- ja käytävätilojen tulee olla hyvin valaistuja, mutta valaistus ei saa olla liian kirkasta tai häikäisevää, eikä häiritseviä varjoja saisi syntyä. Myös esimerkiksi pihan ja pääsisäänkäynnin valaistuksen tulee olla sellainen, että kiinteistölle saapuminen on turvallista ja vaivatonta myös pimeään vuodenaikaan. Marraskuun hämärä alleviivaa hyvän ja toimivan keinovalaistuksen tärkeyttä. Olemme apunasi niin valaisimien valinnassa kuin kokonaisvaltaisessa valaistussuunnittelussa!

Valaisin Spirali | Sisustusstudio Vitriini