Sisustamisessa harva asia voidaan sijoittaa oikea-väärä -akselille, mutta tilasuunnittelun onnistumista voidaan mitata esimerkiksi tilan toiminnallisuuden, käytettävyyden ja viihtyisyyden mukaan. Makuasioista ei tunnetusti kannata kiistellä, ja ammattitaitoisen sisustussuunnittelijan kädenjäljen tunnistaakin usein jostain muusta kuin käytetyistä pintamateriaaleista ja väreistä – niiden kun kuuluu vastata erityisesti asiakkaan toiveita ja mieltymyksiä.

Miksi siis palkata sisustussuunnittelija, jos osaa itsekin valita kahden eri seinävärin väliltä? Suunnittelijan tehtävä on huolehtia ennen kaikkea tilan eri osa-alueiden, kuten valaistuksen, säilytysratkaisuiden ja pistorasioiden sijoittelun tarkoituksenmukaisuudesta, ja suunnittelun – tai sen puutteen – huomaakin yleensä vasta kun tila on jo käytössä. Suunnittelijaa on ikävä esimerkiksi silloin, kun kylpyhuoneremontin yhteydessä tuli valittua kaunis sadesuihku ja upeat seinäkaakelit, mutta vasta kurakelillä koiraa suihkuttaessa tuli huomattua, että käsisuihku jäi puuttumaan… Tai kun sisustuskuvien inspiroimana tuli investoitua upea marmoripöytä lapsiperheen arkikäyttöön. Marmori on toki kaunis materiaali, mutta hyvin herkkä saamaan jälkiä pintaansa. Kallis hankinta siis, ja lasin- ja lautasenalusien käyttöä saa vahtia lähes neuroottisesti jos sen haluaa säilyvän kauniina.

Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija auttaa välttämään kehnoja valintoja, tai ainakin säästämään yllätyksiltä. Osaava sisustussuunnittelija mitoittaa verhotangon niin, että verhot auki ollessaan antavat koko valoaukon käyttöön verhojen ollessa silloin enimmäkseen seinän päällä vain kehystäen ikkunaa. Tai suosittelee ruokapöydän alle tarpeeksi suurta mattoa, jotta tuolin takajalat pysyvät matolla myös tuolille istuttaessa. Ja mitä niihin pintamateriaaleihin ja värivalintoihin tulee, sisustussuunnittelija osaa rohkaista värien ja kuosien käyttöön kodikkaan, yhtenäisen ilmeen aikaansaamiseksi.